Zoek Artiest

Artiesten

Wijnand Stomp

  • kindervoorstellingen

Speellijst

28.02.2018

Bibliotheektheater Rotterdam De mooiste vis van de zee

Producten

DVD: Mister Anansi leert de wereld lachen
€ 12,95
07.01.2013

DVD: Stomp XL
€ 12,95
16.12.2011

CD: Anansi in Love
€ 9,95
16.12.2011

Boek: Mister Anansi leert de wereld lachen
€ 9,95
01.05.2010

Video

Wijnand Stomp
Floddertje promptiefilm Wijnand Stomp
19.09.2012


Biografie

Theatermaker
Wijnand Stomp is één van de bekendste theatrale vertellers die Nederland rijk is. AKA Mister Anansi, creëert en speelt voorstellingen waarin zijn kleurrijke afkomst een belangrijke rol speelt. Hij ontleent veel inspiratie aan de Antillen, het land van zijn vader, maar is evenzeer verbonden met de Hollandse aarde, het land van zijn moeder. De verhalen van Wijnand Stomp zijn vrolijk, ondeugend en meeslepend. Ze gaan net zo goed over list en bedrog als over kwetsbaarheid en identiteit. Zo maakte Stomp humoristische en tegelijkertijd ontroerende voorstellingen als; Codjo en de Orkaanzee, Lisa en de Gestolen Winter, Mister Anansi en Anansi goes Teevee.
Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid weet Stomp jong en oud te raken. Door zijn soepele, wendbare stem en zijn vermogen moeiteloos van het ene stemmetje in het andere te schieten hebben zijn woorden een sterk beeldend effect.

 
Geboren
Leiden, 4-12-1958.
Tot zijn 12de jaar opgegroeid op Curaçao, Nederlandse Antillen.
Woont en werkt sinds 1970 in Nederland.

 
Opleiding
Maakte de lagere school en middelbare school af in Groningen. Studeerde af aan Middeloo, Mikojel opleiding tot sociaal cultureel werker met als specialisatie drama.
Volgde diverse trainingen op het gebied van circus & theater in binnen en buiten land.

 
Publicaties
Maakte vier verhalen cd’s en schreef in 1997 het prentenboek ‘Lisa en de Bruine Prins’ uitgegeven bij uitgeverij Sjaloom in Amsterdam.

 
Radio & TV
Op televisie was hij o.a. te zien in Klokhuis, Telekids, presenteerde Uit je dak van de AVRO (in het kader van Uitmarkt - Amsterdam) en in mei 2001 was hij te gast in De Stoel van Rick Felderhof /NCRV. Presenteerde de opening van de Nederlandse jeugdtheaterdagen 2005, CliniClowns Kindergala 2006 uitgezonden door de AVRO en werkte als presentator voor radio Haarlem105. Was te gast in diverse radio programma’s als Nachtegiel van Giel Beelen en Casa Luna en Cappuccino van de NCRV.

 

Internationaal
Diverse tournees naar de Nederlandse Antillen en Aruba 1991/1997/2005/2007
Groot-Brittannië: Anansi verhalen in het kader van “The Soul of It” in Wycombe, Swan Theatre en Canterbury, Marlowe Theatre. Met zijn theatrale verhalen trad Stomp op in Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname, Ghana. In 2007 bezocht Stomp China, waar hij in Shanghai voor de Nederlandse vereniging en de Shanghai American School Anansi verhalen vertelde.

 

Kalebas Produkties
Wijnand Stomp is mede oprichter van stichting Theatergroep Pruim (1983), in 1997 omgedoopt in Kalebas Produkties. Als artistiek leider was hij verantwoordelijk voor de koers van Kalebas Produkties. Mede door zijn inzet is Kalebas in drie keer opgenomen in het Kunstenplan en heeft hij Kalebas doen uitgroeien tot een volwaardig jeugdtheater gezelschap. Stomp maakte en speelde in meer dan 20 voorstellingen, waarvan hij de meeste zelf schreef of bewerkte. Stomp creëerde een geheel eigen fysieke theatrale vertelstijl en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse theatercircuit.

 

Andere activiteiten
Stomp schreef en werkte mee aan vier producties van Artisjok/ Nultwintig, jongerentheatergroep uit Amsterdam en speelde mee in vele speciale projecten. Zo had hij, samen met Nelly Freida en Hugo Metsers, een dragende rol in de jubileumvoorstelling van Circus Elleboog in Carré (1999). Maakte co-productie met Tropentheater in Amsterdam, waarin Stomp samen te zien was met de zangeres Izaline Calister. Daarnaast verzorgt Stomp regelmatig presentaties bij evenementen.

 

Prijzen

Verteller van het Jaar 2013

'Pearls of the Dutch Caribbean 2013' categorie 'The Arts & Literature Pearl'

Voorstelling

Jip & Janneke